Home - Predstave

Zona Zmafirova

Zona Zmafirova

 

ZONA ZAPALILA ČIKAGO Ovacije na premijeri nove predstave Srpskog pozorišta

 

Glumačka ekipa uspela je ubedljivo da dočara nišku kasabu sa početka 20. veka i živopisne Sremčeve likove, držeći se klasičnog narativa, uključujući tu i skoro izumrli južnjački dijalekt kojim danas ne govori niko – a sinoć su na sceni njime govorila deca koja su “born & raised in USA” ili su imigranti od malih nogu

Sinoć je u Čikagu, pred prepunom salom Skokie teatra, održana premijera pozorišne predstave “Zona Zamfirova” rađene po motivima čuvenog klasika Stevana Sremca, a u izvođenju ansambla Srpsko-američkog pozorišta “Mira Sremčević”.

Vođeni iskusnom rukom Slavice Petrović, koja se u ovom projektu ostvarila u ulozi režiserke i glumice, glumačka ekipa, predvođena tumačima glavnih rola, Smiljanom Nedić i Jovanom Aleksićem, pobrala je ovacije na otvorenoj sceni. Zaslužene, rekli bismo.

Zato što je uspela ubedljivo da dočara nišku mahalu sa početka 20. veka i živopisne Sremčeve likove, držeći se doslovce klasičnog narativa, uključujući tu i jezik dela – specifični i skoro izumrli južnjački dijalekt kojim danas ne govori skoro niko – a sinoć su na sceni njime govorila deca koja su “born & raised in USA” ili su imigranti od svojih malih nogu.

To je, međutim, samo jedna od vrlina predstave. Njen domet je tim veći imajući u vidu da su glumci koje smo gledali mahom amateri koji se pozorištem bave iz ljubavi, što se sinoć uopšte nije dalo osetiti. Naprotiv, sve je bilo i završeno na visokom profesionalnom nivou, a na velikoj i ozbiljnoj produkciji, u šta spadaju originalna scenografija, vrhunski kostimi, zaključno sa skoro 30 ljudi koji defiluju scenom, glumcima, folklornom grupom i muzičarima, bi mogli da im pozavide i neki veliki i ozbiljni beogradski i svetski teatri.

Uostalom, više od toga što jedan novinar može da sroči u svom izveštaju govorila su zadovoljna lica posetilaca koji su napuštali salu. A sigurno je da će ova predstava, s obzirom na kompleksnost, svakim sledećim izvođenjem biti sve bolja i bolja, što je odlična preporuka svima onima koji nisu uspeli da nabave karte za premijeru.

Pogledajte sutra na našem portalu detaljan video prilog sa premijere “Zone Zamfirove” sa izjavama njenih glavnih aktera.

PIŠE: Antonije Kovačević

 

 

 

Galerija slika

 

PRIJATELJI/DONATORI POZORIŠTA


Holy Resurrection Serbian Orthodox Cathedral
Srpsko Ogledalo
 Српскa народнa одбранa у Америци